skip to Main Content
Ongezonde Voedingshypes

Ongezonde voedingshypes

Elk halfjaar ontstaat er een nieuwe voedingshype die enorm populair wordt. Zo zijn er nu veel mensen die aan ‘intermittent fasting’ en ‘vegan’ doen. In mijn ogen maakt het niet uit wat je doet om jouw doel te behalen, maar helaas zie je de meeste mensen de methodes op hun eigen manier invullen waardoor ze weinig tot geen resultaat behalen. Factoren zoals fitheid, activiteit, voorkeuren, mentaliteit, welke sport je beoefend en wat voor werk je doet enzovoort belangrijke om te bepalen wat voor jou gaat werken.

Waarom je denkt dat het deze keer wel gaat lukken

Wanneer je ‘s ochtends lastig opstaat en geen tijd hebt om te ontbijten dan lijkt intermittent fasting ideaal. Maar in mijn ogen is dit niet de juiste reden om een methode toe te passen, snap je?

Krijg je in de ochtend niets weg? Vraag je dan af of je in de avond niet teveel en te laat nog eet.

Wanneer je denkt dat intermittent fasting jou echt gaat helpen omdat het je darmen minder belast, dan zou je je anderzijds misschien beter kunnen afvragen waarom je darmen klachten geven tijdens of na het eten. Intermittent fasting zou dan tijdelijk misschien verlichting kunnen geven. Echter denk ik dat je beter anders kunt gaan eten, waardoor de vertering van jouw maaltijden beter gaat worden.

Het gaat er immers om dat jij je lichaam voedt. Je zal dus hoogwaardige voedingsstoffen tot je moeten nemen. Koolhydraten, eiwitten, vetten en groenten zorgen ervoor dat je voldoende energie binnen krijgt. Wanneer je 3 á 4 maaltijden in een tijdframe van 8 uur per dag eet en je 2200 calorieën per dag nodig hebt, maar je maaltijden al slecht verteerd, dan ga je niet veel bereiken. Behalve dat je de halve dag trek krijgt of dat je nog steeds niet het resultaat behaalt wat je graag wilt. Namelijk een slank, fit en gezond lichaam.

Wanneer je ongeveer weet hoeveel calorieën je moet eten op een dag en hier gezonde gevarieerde maaltijden op afstemt, dan werkt intermittend fasting prima. Dit komt niet door het eten in een tijdframe, maar doordat je je maaltijden goed verteert en hoogwaardige voedingsstoffen binnen krijgt.

De meeste mensen die intermittend fasting doen die ik spreek eten veel te weinig en ongezond. In het begin zie je de weegschaal omlaag gaan, maar na verloop van tijd krijg je minder energie en word je steeds grauwer van kleur. Je verliest spiermassa doordat je jezelf continue aan het ondervoeden bent en het lichaam geen buffer meer heeft voor momenten dat het extra energie nodig heeft. Bijvoorbeeld in tijden van stress of wanneer je je moet concentreren op een belangrijke taak op je werk.

Vegan is ook niet zo gezond als het lijkt

Ditzelfde geldt voor de vegan hype. Natuurlijk kan dit een overtuiging zijn vanwege het dierenleed of de planeet. Maar mijn inziens hebben wij als mensen vlees en vis nodig voor de waardevolle voedingsstoffen die het bevat.

Daarnaast bevatten veel vleesvervangers soja. En soja gooit je oestrogeen in de war. Kijk maar eens hoe onrustig je slaapt na een avond sushi eten wanneer je veel sojasaus hebt gebruikt. Kijk eens hoe jij je voelt nadat je vlees of vis met groenten en een handje noten hebt gegeten. Je hebt een paar uur lang een stabiel energieniveau en slaapt veel rustiger.

Bij de meeste mensen die ‘vegan’ eten zie je in het begin dat zijn zich heel goed voelen, want je eet geen dierlijke producten meer. Hierdoor hoeft jouw lichaam niet zo hard meer te werken om die eiwitten te verteren. Doordat je waarschijnlijk een slecht voedingspatroon had, maakte je weinig maagzuur aan en verteerde jouw eiwitten dus niet goed. Dat geeft stress aan je darmen. En wanneer je stress aan je darmen krijgt, krijg je stress in je hoofd.

Wanneer je dus veel meer groenten gaat eten hoeft jouw lichaam veel minder hard te werken om je maaltijden te verteren en ervaar jij dus veel minder stress. Door de opgebouwde vitamines en mineralenspiegel houd je het nog wel even vol, maar na verloop van tijd creëer je een vitamine B en ijzer tekort, wanneer je dit niet via suppletie inneemt en krijg je uiteenlopende klachten.

Hoe krijg je wel dat droomlichaam en kun je eten wat je wilt

Iedereen is anders en start vanaf zijn/haar eigen startpunt. De een heeft een tekort aan eiwitten in het lichaam, de ander heeft heel veel spiermassa en weer een ander heeft vooral vet op zijn/haar heupen. Zo zijn er nog 1000 types die je kunt bedenken. Het gaat erom dat jij weet wat voor jou werkt en dat jij een plan gaat volgen om jouw doelen te behalen wat je vol kunt houden. Jouw mindset moet dus klaar zijn om ervoor te gaan.

Allereerst ga je kijken wat je doel is. Stel: je weegt nu 92 kg met een vet% van 34%, dan maken we een berekening van hoeveel jij nu verbruikt op een dag. Daar gaan we 30% onder zitten zodat je dagelijks een klein energietekort hebt, zonder dat je spiermassa verliest.

Door middel van een uitgebreide vragenlijst kijken we welke hormonen uit balans zijn. Om die te herstellen ga je 4 tot 6 x per dag  maaltijden eten die bestaan uit eiwitten, vetten en groenten en eet je maximaal 2 x per dag een koolhydraatmaaltijd. Dit doen we totdat jouw vet% lager dan 25% is. Dan gaan we kijken of jouw spijsvertering is hersteld en je prima weer alles door elkaar kunt eten. Eventueel kun je enkele supplementen gebruiken om jouw voedingsstoffen tekort aan te vullen.

Daarnaast raad ik je aan om 3 x per week krachttraining te gaan doen in combinatie met interval cardiotraining. Dit is het meest effectief om een fit en atletisch lichaam te bouwen.

Pas dit toe en je zal zien dat je wekelijks gewicht gaat verliezen en jij je super energiek gaat voelen.

Ik kan je helpen met de Online Lifestyle Plan app of in 1 van onze gyms in Hoofddorp en Hillegom.

Mocht je vragen hebben, dan mag je mij mailen op: marc@onlinelifestyleplan.nl 

Tot snel!

Back To Top