skip to Main Content

Voeding en hormoonbalans

Tegenwoordig zijn er duizenden meningen over wat gezonde voeding is en zijn het vooral de belangen die er spelen, welke de adviezen bepalen die worden gegeven door de diverse coaches, diëtisten, orthomoleculair adviseurs etc.

In deze module leer je zelf logisch na te denken en kun je na het volgen hiervan doelgerichte adviezen te geven, welke werken. Ook zal je duidelijke kaders leren aangeven aan clienten, waardoor het optimaliseren van de gezondheid en het in balans brengen van hormonen, centraal staat. Het gevolg hiervan is dat men meer energie krijgt, overtollig vet verbrandt en een enorme verbetering in kwaliteit van leven zal ervaren.

Maar waarom lukt het de meesten onder ons niet om een gezond lichaamsgewicht te bereiken en te behouden en zich beter en gezonder te voelen?

Het antwoord op deze vraag: Hormonale Balans

Hormonen reguleren namelijk onze stofwisseling, onze eetlust, onze kracht en de omvang van onze spieren maar ook hoeveel en waar we vet opslaan. Ze bepalen als het ware dus onze weegschaal. Ook hoe we ons voelen wordt hormonaal bepaald.

 

Waarom diëten niet werken

De meeste diëten zorgen voor een verlaging van het metabolisme (=stofwisseling), onder andere als gevolg van de zeer geringe calorie inname. Verlaging van het metabolisme betekent dat we in rust minder calorieën verbranden. Heel tegenstrijdig dus als je bedenkt dat het doel van het dieet ‘afslanken’ is.

Het lichaam probeert vervolgens wanhopig te overleven door het metabolisme efficiënter te maken. Dat gebeurt o.a. door de hoeveelheid spiermassa te verminderen en de voeding zoveel mogelijk als vet op te slaan; een reserve voor nog ‘slechtere’ tijden. De hoeveelheid spiermassa is de belangrijkste graadmeter voor het metabolisme. Vergelijk dit met bijvoorbeeld een kachel. Hoe groter de kachel hoe meer er verbrand kan worden.

M.a.w. de bodycomposition wordt door de diëten negatief beïnvloed, het vetpercentage gaat omhoog en de spiermassa omlaag. Oftewel, we verliezen misschien wel wat lichaamsgewicht maar zien we er op het strand slechter uit.

Daarnaast krijgt het lichaam tijdens een dieet meestal te weinig waardevolle voedingsstoffen binnen. Dit bezorgt het lichaam een soort van chronische stress. Zoals we later zullen zien heeft chronische stress een negatief effect op de hormonale balans en dus ook op het afslankproces.

Caveman voeding is er als eerste op gericht om de hormoonhuishouding te balanceren en te optimaliseren. Als tweede zorgt deze voedingswijze ervoor dat de spijsvertering optimaal kan verlopen.

Spijsvertering is een complex proces maar door enkele simpele aanpassingen is het mogelijk dit proces te optimaliseren. Mensen die deze methoden niet toepassen zullen regelmatig problemen blijven behouden met de spijsvertering ondanks een ‘gezond’ eetpatroon.

Zoals we later zullen zien is het niet zo zeer belangrijk wat eet, maar met name wat je opneemt. Winderigheid, brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, boeren, overgewicht en allergieën zijn allemaal symptomen van een slechte spijsvertering. Dit komt veelal door een verkeerde combinatie van voedingsstoffen.

Een slechte vertering is net als een bord eten een aantal dagen op tafel laten staan. Dit gebeurt helaas ook regelmatig in ons lichaam. Het lichaam gebruikt namelijk diverse enzymen voor de afbraak van verschillende voedingsstoffen. De enzymen die nodig zijn voor de afbraak van koolhydraten zijn anders dan degene die nodig zijn voor de afbraak van eiwitten en vetten.

Voor koolhydraten zijn er bijvoorbeeld alpha amylase en sucrase. Eiwitten worden onder andere afgebroken door pepsin, trypsin, chymotripsin en zeer belangrijk, ‘hydrochloric acid’.

Het lichaam is echter niet goed in staat om gelijktijdig meerdere enzymen in te zetten. Hierdoor kan het zijn dat voedsel gaat ‘rotten’ wat zorgt voor een opgeblazen gevoel, boeren, winderigheid, diarree etc. Dit is dus een van de redenen dat we met caveman voeding sommige voedingsstoffen niet met elkaar combineren.

 

Voeding volgens het caveman principe

Binnen ons concept hanteren we het caveman principe. Hierbij wordt geadviseerd om zoveel mogelijk producten te eten die in de natuur voorkomen. Door de klant zijn/haar voeding te laten plannen en afhankelijk van hun persoonlijke situatie, 3-6 maaltijden per dag te laten eten bekijken we elke 4 weken dmv een huidplooimeting en vragenlijst welke resultaten zijn behaald.

 

Zetmeel en groenten

De vertering van koolhydraten (zetmeel) start in de mond door middel van ptyalin in het speeksel. Koolhydraten en groenten zijn een perfecte combinatie maar niet met eiwitten. Dit komt omdat op het moment dat de vertering van eiwitten in de maag op gang komt er ‘hydrochloric acid’ vrijkomt. Hierdoor ontstaat er een pH van minder dan 3,5. Het probleem is dat koolhydraten niet goed verteerd kunnen worden in een zure omgeving. Koolhydraten neutraliseren zelfs de werking van ‘hydrochloric acid’ zodat de opname van eiwitten niet kan plaatsvinden. Dit resulteert in een rottingsproces waardoor de mix van koolhydraten en eiwitten niet optimaal kunnen worden opgenomen.

Eiwit

Eiwitten combineren het beste met groenten. Zoals eerder gezegd hebben eiwitten een zure omgeving nodig voor een optimale vertering. Er gebeurt echter iets merkwaardigs als eiwitten met citrus gecombineerd worden. Je zou verwachten dat het toevoegen van zure producten een bijdrage levert aan de opnamen. Echter, citrus ‘zuren’ worden in het lichaam meer basisch waardoor de vorming van ‘hydrochloric acid’ geremd wordt.

Als we bijvoorbeeld azijn op een salade doen waar kip in zit, dan zullen de zuren basisch worden en dus de vorming van ‘hydrochloric acid’ remmen. Kaas en noten zijn echter de uitzondering op deze regel en kunnen zonder problemen met ‘citrus’ gecombineerd worden. Dit komt doordat het hoge vetgehalte van kaas en noten de zuurvorming uitstelt waardoor eerst het citrus product kan worden opgenomen.

Fruit

Een combinatie van zetmeel producten, bijvoorbeeld brood met zoete vruchten zoals rozijnen, bananen etc., zullen een rottingsproces op gang brengen. Dit komt omdat de mond geen ptyalin afscheidt in de aanwezigheid van suikers (fruit). Zetmeel heeft ptyalin nodig om het verteringsproces op gang te brengen.

Er zal dus een slechte vertering in de maag plaatsvinden waardoor er wederom een rottingsproces opgang komt.

Om een optimaal resultaat te behalen is jouw voeding het belangrijkste onderdeel om aan te pakken.

Het aanpassen van je voeding zal er op gericht zijn om in eerste instantie jouw hormoonhuishouding te optimaliseren en je spijsvertering optimaal te laten verlopen.

Spijsvertering is een complex proces maar door enkele simpele aanpassingen is het mogelijk dit proces te optimaliseren. Mensen die deze methode niet toepassen zullen regelmatig problemen blijven behouden met de spijsvertering ondanks een ‘gezond’ eetpatroon. Zoals we later zullen zien is het niet zo zeer belangrijk wat eet, maar met name wat je opneemt.

Winderigheid, brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, boeren, overgewicht en allergieën zijn allemaal symptomen van een slechte spijsvertering. Dit komt veelal door een verkeerde combinatie van voedingsstoffen.

In de app krijgen leden een voedingsadvies obv hun hormoonprofiel.

Naast onderstaande ‘voedingsregels’ krijg je afhankelijk van je hormonale profiel nog specifieke voedingstips om optimaal resultaat te behalen.

  • Eet 3-6 maaltijden per dag
  • Eet altijd voordat je een hongergevoel krijgt
  • Eet maximaal 2 koolhydraatmaaltijden per dag
  • Eet nooit 2 koolhydraatmaaltijden achter elkaar
  • Vermijd combinaties van koolhydraten met eiwitten of vetten
  • Drink tenminste 2,5 tot 3 liter water per dag
  • Supplementeer met visolie
  • Train 2-4 keer per week
  • Drink groene thee
  • Sla nooit een maaltijd over; probeer altijd te eten volgens de regels
  • Vermijd vruchtensappen
  • Vermijd geraffineerde en suikerhoudende producten
  • Eet zo puur mogelijk. Ga altijd na of iets uit de natuur komt

Naast bovenstaande regels, dien je je te houden aan de regels die jij nav jouw specifieke profiel aan jou zijn geadviseerd.

Wanneer je de maaltijden gaat samenstellen, dien je koolhydraten te scheiden van de eiwitten en de vetten. Eiwitten en vetten eet je altijd samen met groenten.

Om deze ‘categorieën’ uit elkaar te houden en te weten welke voeding, onder welke categorie valt, kun je hieronder zien welke voedingsmiddelen in welke categorie valt.

Voedingsgroep 1 Koolhydraten (alleen toegestaan icm groenten)

  • muesli (zonder suiker)
  • havermout (zonder suiker)
  • zilvervliesrijst
  • volkoren producten zoals volkoren brood en volkoren pasta (indien je hier geen opgeblazen gevoel van krijgt)
  • magere melk
  • magere yoghurt
  • fruit
  • quinoa
  • zoete aardappel

 Opmerkingen bij koolhydraten

  • fruit altijd gescheiden van zetmeel eten
  • broodbeleg moet vetvrij zijn en mag dus ook geen eiwitten bevatten, je combineert het immers met koolhydraten. Denk aan beleg als jam, appelstroop en rauwkost.
  • magere melkproducten vallen onder de categorie koolhydraten, m.u.v. magere kwark. Gebruik alleen magere (vetvrije) zuivelproducten
  • alle kruiden en specerijen zijn toegestaan

 Voedingsgroep 2 Vetten

  • visolie
  • koudgeperste olijfolie
  • alle rauwe noten, zaden en pitten
  • slagroom (ongezoet)
  • roomboter
  • avocado

Opmerkingen bij vetten

  • niet bakken in olijfolie of andere plantaardige oliën (uitzondering = kokosolie)
  • vetvrij bakken en braden of evt. in roomboter of kokosolie
  • bij voorkeur grillen

Voedingsgroep 3 Eiwitten

  • (magere) kwark
  • kip(filet)
  • kalkoen(filet)
  • biefstuk
  • alle soorten vis
  • kaas o.a. Hüttenkäse, mozzarella
  • eiwitshake zonder koolhydraten
  • eieren

Opmerkingen bij eiwitten

  • probeer het gebruik van vleeswaren (processed foods) te beperken
  • eet met name magere vleessoorten zoals biefstuk, rosbief, varkenshaas, kip, kalkoen etc.
  • eet geen schimmelkazen
  • bij voorkeur geitenkaas i.p.v. kazen van koemelk
  • eet met name de minder vette kazen (20+ kazen, geitenkaas, schapenkaas, en Hüttenkäse

Voedingsgroep 4 Groenten

  • broccoli
  • spinazie
  • sla
  • komkommer
  • tuinkers
  • alfalfa
  • taugé
  • wortel
  • artisjok
  • asperges
  • spruiten
  • koolsoorten
  • uien
  • radijs
  • paprika etc.

Opmerkingen bij groenten

  • alle groenten zijn toegestaan behalve avocado omdat deze onder de vetten valt.
  • sommige groenten bevatten ook kleine hoeveelheden koolhydraten, maar deze kunnen probleemloos gegeten worden icm eiwitten en vetten.

 

Wat kun je drinken en hoeveel moet je drinken?

De spijsvertering, training en stress zijn enkele oorzaken die ons lichaam zuur kunnen maken. Ziektes gedijen goed in een zuur milieu en het is dus van belang om deze zuur – base balans te waarborgen. De minimale hoeveelheid water die een gezonde volwassene van ongeveer 80 kg. zou moeten drinken voor het behouden van een goede gezondheid is ongeveer 2,5 liter. Voor iedere extra 10 kg. zou ongeveer 250 ml. extra gedronken moeten worden.

Verdeel de te drinken hoeveelheid water over de gehele dag i.p.v. de gehele hoeveelheid in een kort tijdsbestek te drinken. Veel mensen vinden het hinderlijk dat ze door de grotere hoeveelheid water die ze moeten drinken veel naar het toilet moeten. De blaas zal echter binnen een aantal dagen wennen aan deze toegenomen hoeveelheid. Wacht bovendien niet met drinken totdat je dorst hebt; het dorst signaal treedt pas in als het lichaam al verschijnselen van dehydratie ervaart.

Daarnaast zijn verse theesoorten prima om je vochtbalans te optimaliseren en met name matcha-thee is een ideale drank om je afvalstoffen uit je lichaam af te laten voeren. Matcha-thee is 10 x sterker dan ‘normale’ groene thee en hierdoor een ideale ‘detox’ drank. Matcha thee extract is verkrijgbaar in onze webshop.

 

Je bent wat je opneemt

Heraclitus, de Griekse filosoof, zei “je kan niet twee maal in dezelfde rivier stappen”. Wat hij hier mee bedoelde was dat een rivier er elke dag hetzelfde uitziet, maar dat de rivier elke dag anders is omdat er een oneindige stroom van nieuw water doorheen stroomt.

Dit geldt ook voor ons lichaam. Alhoewel er op korte termijn weinig verandering lijkt plaats te vinden in ons lichaam is er een constant proces van afbraak van oude cellen en een opbouw van nieuwe cellen aanwezig.

Vanuit de Quantum Fysica is aangetoond dat 98% van de atomen in ons lichaam binnen een jaar vervangen worden. Ons lichaam heeft bijvoorbeeld iedere 3 maanden een volkomen nieuw skelet. Elke zes weken worden alle levercellen volledig vervangen. De cellen van de maag worden elke vijf dagen volledig vervangen. Elke maand creëren we een volledig nieuwe huid.

Ook de eiwitstructuren in de spieren ondergaan een constant proces van afbraak en opbouw. Zelfs ons DNA is niet hetzelfde als zes weken geleden. Iedere cel in ons lichaam wordt dus constant gerecycled.

Vanuit een moleculair oogpunt zijn we niet dezelfde persoon die we een jaar geleden waren. Dit een zeer belangrijk concept waarbij we ons realiseren dat de titel ‘je bent wat je eet’ letterlijk genomen kan worden. Het maakt echter niet uit hoe gezond iemand eet, als het lichaam het niet of nauwelijks opneemt kan het lichaam er niets mee. De belangrijkste schakel in een ‘goede’ voeding is dan ook de opname.

Supplementeren met bepaalde voedingsstoffen kan dus weggegooid geld zijn als iemand niets aan zijn opname probleem doet. Verbetering van de opname zorgt er voor dat iemand minder of geen supplementen meer hoeft te gebruiken. Een ‘wondermiddel’ ter verbetering van de opname van voedingsstoffen is HCL.

Veel mensen en sporters die serieus met hun voeding bezig zijn boeken weinig tot geen vooruitgang. Dit is vaak het gevolg van een beperkte opname van voedingsstoffen. Het is dus belangrijk alvorens met een supplementen programma te starten, er voor te zorgen dat de opname van voedingsstoffen optimaal is.

Testen laten zien dat een beperkte opname onder andere het gevolg is van een tekort aan maagzuur. Eiwitten, koolhydraten en vetten worden niet voldoende afgebroken en dus ook niet opgenomen. Dit geldt tevens voor de diverse vitamines en mineralen in onze voeding maar ook voor supplementen.

Een beperkte opname van voedingsstoffen zorgt ervoor dat de cellen in ons lichaam ondervoed raken. Een vreemde situatie in onze cultuur. Een overvloed aan voedsel en toch ondervoed zijn. Een tekort aan maagzuur kan dus leiden tot een tekort aan essentiële vitamines en mineralen. Deze tekorten kunnen veel klachten opleveren, waaronder bijvoorbeeld slaapproblemen als gevolg van een tekort aan zink en magnesium. Maagzuur is tevens ons primaire verdedigingsmechanisme tegen schadelijke bacteriën.

Een aantal symptomen van een maagzuurtekort:

  • Slechte adem
  • Misselijkheid na het nemen van supplementen
  • Onverteerd voedsel in de ontlasting
  • Opgeblazen gevoel kort na het eten
  • Verminderde eetlust
  • Acné
  • Depressie

Overmatige koolhydraatconsumptie, een te traag werkende schildklier, vitamine B tekort, het drinken van koolzuurhoudende frisdranken en het ouder worden zijn enkele voorbeelden die een maagzuur tekort kunnen veroorzaken.

Veruit de grootste oorzaak van een maagzuur tekort is echter stress.

Stress kan door veel factoren veroorzaakt worden; werk, relatie, files maar ook fysieke stress / training kan een oorzaak zijn. Voor het testen van maagzuur wordt gebruik gemaakt van een speciaal testprotocol uit de functionele geneeskunde. Aan de hand van dit testprotocol kan direct iemands persoonlijke ‘maagzuur’ protocol worden samengesteld.

Enzyme Support Test

“Sandwich” één capsule Enzyme Support tussen je portie eiwitten. Met andere woorden: Eet bijvoorbeeld eerst de ene helft van de hoeveelheid kip op je bord, neem vervolgens 1 capsule Enzyme Support (150 mg. Betaine HCL) en eet daarna de andere helft van je maaltijd en wacht 15 minuten.

Wanneer iemand voldoende maagzuur aanmaakt ontstaat binnen deze 15 minuten een licht brandend gevoel. Het gevoel alsof je iets heets hebt gegeten of gedronken. Bij een tekort aan maagzuur voel je niets en verhoog je de dosering Enzyme Support bij de volgende maaltijd naar 2 capsules (totaal 300 mg. Betaine HCL). Ontstaat er ook bij 2 capsules na zo’n 15 minuten geen brandend gevoel verhoog de dosering dan wederom met 1 capsule van 150 mg. (totaal 450 mg Betaine HCL)

Neem maximaal 3 capsules per maaltijd. (totaal 450 mg Betaine HCL) Mocht je bij het nemen van 3 capsules binnen 15 minuten nog steeds geen brandend gevoel krijgen betekent dit dat slechts maximaal 15% van je maagzuur actief is!

Blijf op de dosering van 450 mg. per maaltijd tot de dag dat het branderige gevoel wel merkbaar is!  Zodra je het branderige gevoel bemerkt supplementeer je bij de eerst volgende maaltijd 1 capsule minder. Na verloop van tijd zal ook bij deze dosering het branderige gevoel opkomen. Dat is het moment waarop je wederom een stapje terug gaat en dus wederom 1 capsule minder gaat supplementeren.

Ontstaat het brandende gevoel bij een dosering van 1 capsule dan is het supplementeren van Enzyme Support niet langer noodzakelijk! De Enzyme Support worden alleen gebruikt bij alle eiwitrijke vaste maaltijden. Dus niet bij bijvoorbeeld een eiwitshake!

Belangrijk

Niet gebruiken bij mensen met medicatie tegen maagzuur etc. Raadpleeg bij twijfel eerst de behandelend (huis)arts. Niet alle vetten zijn hetzelfde. Vloeibare vetten worden olie genoemd en niet vloeibare vetten worden gewoon vet genoemd. Vetten (9 calorieën / gram) leveren meer dan twee maal zo veel energie dan eiwitten en koolhydraten (4 calorieën/gram).

De laatste 15 jaar heeft iedereen te horen gekregen dat het belangrijk is om zoveel mogelijk vetvrij of vetarm te eten. Het probleem is alleen dat het lichaam vetten nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Vetten hebben veel belangrijke functies waaronder o.a.:

  • opslag energie
  • ondersteuning huid
  • isolatie van het lichaam
  • onderdeel van elke celmembraan
  • bouwsteen myeline
  • bescherming van de organen
  • bouwsteen voor hormonen en de hersenen

Vetzuren zijn de bouwstenen van vet. We onderscheiden verzadigde (boter), enkelvoudig onverzadigde (olijfolie) en meervoudig onverzadigde vetzuren (visolie, lijnzaadolie). In het hedendaagse voedingspatroon komen relatief (te)veel verzadigde vetten voor en relatief weinig (meervoudig) onverzadigde vetten.

Omega 3 en omega 6 (meervoudig onverzadigd) worden de zogenaamde essentiële vetzuren genoemd. Dat wil zeggen dat deze vetzuren voor moeten komen in onze voeding omdat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Als we het gemiddelde voedingspatroon vergelijken met het voedingspatroon van onze vroegere voorouders dan valt direct op dat wij relatief weinig omega 3 vetzuren binnen krijgen.

Als we onze hedendaagse voeding bekijken kunnen we er bijna wel vanuit gaan dat we een tekort hebben aan met name omega 3 vetzuren. Het supplementeren van omega 3 in de vorm van (vloeibare) visolie is in veel gevallen dan ook aanbevolen. Het supplementeren van visolie (dierlijke vorm van omega 3) heeft de voorkeur boven de omega 3 van plantaardige oorsprong omdat de plantaardige vorm nog omgezet moet worden naar DHA en EPA.

Enkele eigenschappen van Omega 3 vetzuren zijn;

  • Visolie bevat de bestanddelen EPA en DHA die zorgen voor een verminderde vetopslag in vetcellen.
  • Visolie activeert de ‘vetverbranding genen’.
  • Omega 3 is essentieel voor energieproductie
  • Visolie deactiveert de ‘vetopslag’ in de genen
  • De DHA in ‘visolie’ heeft de mogelijkheid om een verhoogde bloeddruk te verlagen.
  • Visolie verhoogt het gebruik van de hoeveelheid opgeslagen vet in de vetcellen.
  • Visolie zorgt voor verminderde ontstekingsverschijnselen als gevolg van bijvoorbeeld fysieke training.
  • Omega 3 verbetert de huidconditie
  • Visolie zorgt voor afname van pijn als gevolg van verminderde ontstekingsverschijnselen.
  • Omega 3 is essentieel in de absorptie van vetoplosbare vitamines
  • De EPA in visolie reguleert de bloedvoorziening in de hersenen welke noodzakelijk is voor onder andere een goede focus.
  • Omega 3 is essentieel voor gezonde gewrichten
  • Visolie verhoogt de hoeveelheden serotonine (gelukshormoon) in het lichaam. Hierdoor kan visolie de kans op depressies en paniekaanvallen verminderen.
  • Omega 3 verbetert het zuurstoftransport
  • Visolie kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen.

 

Darmen

Je maag/darmstelsel bepaalt wat er wel of niet in het lichaam wordt opgenomen. Het kan er voor zorgen dat bepaalde stoffen niet in het lichaam komen door braken en/of door diarree. Je darmen worden dan ook als een primair immuunsysteem gezien. Gezonde darmen bepalen dus in zeer grote mate de vitaliteit van een persoon. Veel klachten zijn dan ook te herleiden tot een zwak maag/darmstelsel. Onze darmen bevatten zón 300 verschillende stammen bacteriën die allemaal op bepaalde voedingsstoffen werken.

Dit geheel noemt men darmflora en zorgt onder andere voor:

  • productie van Vitamine B
  • productie van antibiotica tegen bacteriën, virussen en schimmels
  • anti-tumor en anticarcinogeen potentieel
  • controle over ongewenste micro-organismen
  • controle van het cholesterol niveau

Omdat de darmen worden gezien als ons belangrijkste primaire immuunsysteem is een optimale darmflora dan ook van cruciaal belang voor onze vitaliteit en welzijn. Met name (top)sporters kunnen een verminderde weerstand hebben als gevolg van hun trainingsarbeid.

Een goede darmflora is afhankelijk van:

  • gevarieerde voeding
  • meerdere kleine maaltijden verdeeld over de dag
  • beperkte inname van vleesproducten (m.u.v. gevogelte zoals kip, kalkoen etc.)
  • inname van visproducten
  • inname van verse groenten
  • beperkte of geheel onthouding van geraffineerde producten
  • snelle en optimale verwerking van de in de darm aanwezige voedingsstoffen

 

Op het moment dat onze darmflora niet meer optimaal functioneert kunnen we o.a. de volgende klachten ervaren:

  • onregelmatige stoelgang
  • infecties
  • verlaagde weerstand
  • eczeem
  • droge huid
  • problemen met slijmvliezen
  • acne
  • allergieën
  • voedingsintoleranties
  • toename cholesterol niveau
  • vermoeidheid
  • diarree
  • winderigheid • lusteloosheid
  • etc..

 

Een slechte darmflora kan ontstaan door:

  • niet gevarieerde voeding
  • antibiotica gebruik
  • consumptie van suiker
  • regelmatige inname van andere geraffineerde producten
  • teveel aan dierlijke vetten
  • stress zowel psychisch als fysiek
  • gebruik van klysma’s
  • vers geperste sinaasappelsap
  • regelmatig diarree

 

Als je eenmaal al klachten ervaart is er meestal meer voor nodig dan het aanpassen van je voedingspatroon. Het kan zijn dat bepaalde bacteriestammen, die zich normaal in je darmen bevinden, zijn uitgestorven. Dit wordt een gat in de darm genoemd. Omdat alle verschillende stammen bacteriën nodig zijn voor het verwerken van de verschillende voedingsstoffen kunnen er voedingsintoleranties ontstaan. Het kan dus noodzakelijk zijn om uitgestorven of verzwakte stammen bacteriën weer in de darm te plaatsen en op te bouwen. Er zijn een aantal mogelijkheden om verzwakte stammen bacteriën weer te optimaliseren nl:

  • rotatie diëten
  • combineren van bepaalde voedingsstoffen
  • ‘vasten’
  • supplementeren met probiotica

Stammen bacteriën die zijn uitgestorven kunnen natuurlijk niet meer herstellen en zullen op een andere manier in de darm geplaatst moeten worden d.m.v. supplementeren met probiotica.

 

T.O.P. 10 Redenen Water

  1. Water is leven. Er kan geen leven bestaan zonder water. We moeten constant blijven drinken om ons lichaam voldoende te hydrateren.
  2. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70 – 75% uit water. Dit percentage dient gehandhaafd te blijven voor een goede gezondheid. Na zuurstof is water het belangrijkste element waar we ons lichaam mee voeden. Uitdroging, dehydratatie, kan in elk jaargetijde voorkomen. Het is dus noodzakelijk om ook in de koude maanden voldoende water te drinken.
  3. Het is voor het lichaam bijna onmogelijk om water uit bijvoorbeeld groente en fruit te halen. Daarom is het van essentieel belang om extra water te drinken. Koffie, alcohol en frisdrank onttrekken water aan het lichaam en verhinderen bovendien een goede spijsvertering door de grote hoeveelheden suiker die hierin voorkomen.
  4. Water speelt een essentiële rol bij ongeveer iedere lichaamsfunctie. Ons bloed bestaat voor 90% uit water en de hersenen bevatten zelfs 96% water. Het mag dus duidelijk zijn dat water van een goede kwaliteit essentieel is voor een goede gezondheid.
  5. Water is essentieel voor een goede spijsvertering, de absorptie van voedingsstoffen en chemische reacties in het lichaam.
  6. Water is essentieel voor een goede circulatie en bepaalt de gezondheid van iedere cel.
  7. Water is essentieel voor het afvoeren van afvalstoffen van voornamelijk het spijsverteringssysteem. Een te lage PH waarde is de grootste vijand van ons lichaam. Het drinken van ‘ontzuurd’, basisch water (Ph> 8) kan de gezondheid een enorme boost geven.
  8. Water is essentieel bij reguleren van onze lichaamstemperatuur. Voor een optimale regulatie van de lichaamstemperatuur moeten we minimaal 2 liter water binnen krijgen.
  9. Wanneer we constant nalaten om voldoende water te drinken kan dit resulteren in Chronic Cellular Dehydration. Kenmerkend voor Chronic Cellular Dehydration zijn voedingstekorten, frequente verkoudheid en griep en een verminderd herstelvermogen van trainingen.
  10. Water met, bij voorkeur, een PH waarde van >7,5 verlaagt de zuurgraad van ons lichaam. Het lichaam wordt meer basisch. De spijsvertering, training en stress zijn enkele oorzaken die ons lichaam zuur kunnen maken. Ziektes gedijen goed in een zuur milieu en het is dus van belang om deze zuur – base balans te waarborgen. De minimale hoeveelheid water die een gezonde volwassene van ongeveer 80 kg. zou moeten drinken voor het behouden van een goede gezondheid is ongeveer 2,5 liter. Voor iedere extra 10 kg. zou ongeveer 250 ml. extra gedronken moeten worden.

Verdeel de te drinken hoeveelheid water over de gehele dag i.p.v. de gehele hoeveelheid in een kort tijdsbestek te drinken. Veel mensen vinden het hinderlijk dat ze door de grotere hoeveelheid water die ze moeten drinken veel naar het toilet moeten. De blaas zal echter binnen een aantal dagen wennen aan deze toegenomen hoeveelheid.

Wacht bovendien niet met drinken totdat je dorst hebt; het dorst signaal treedt pas in als het lichaam al verschijnselen van dehydratie ervaart. Water is bovendien het goedkoopste en meest effectieve ‘supplement’ als we de toename van kracht en uithoudingsvermogen willen bevorderen. De meeste mensen, ook topsporters, drinken dagelijks te weinig water waardoor ze als het ware constant gedehydrateerd zijn.

Als we het lichaam voldoende hydrateren, oftewel als we de vochtbalans herstellen door voldoende water te drinken, dan zal de kracht kunnen toenemen met 10 – 15% en het uithoudingsvermogen met zelfs 20 – 30%. Water is dus simpelweg het belangrijkste voedingsmiddel voor ons lichaam. (naast zuurstof uiteraard.)

Back To Top